V zelených rastlinách vzniká z oxidu uhličitého a vody činnosťou nanostroja zvaného "chlorofyl" za dodávky energie vo forme svetelných kvánt, Glukóza
Recept:
-Potrebujeme 6 molekúl CO2, 12 molekúl vody H2O a fotóny svetla.
-Potom začne pracovať kuchár Chlorofyl, ktorý z toho "uvarí" C6H12O6 (Glukózu)
link-Po skončení "varenia" mu zostane 6 molekúl kyslíka O2 (ktoré vypustí do vzduchu) a 6 molekúl vody H2O (ktoré si nechá k ďalšiemu upotrebeniu).
........V živočíchoch je proces presne opačný. Keď jeme ovocie, zeleninu alebo rastlinnú stravu, dostáva sa nám do krvi tá glukóza, ktorá zabezpečuje pre náš život, náš organizmus, potrebnú energiu. V bunkách sa teda glukóza C6H12O6 (obsahujúca energiu uloženú v chemických väzbách) rozkladá za prítomnosti vody a kyslíka na 6 molekúl oxidu uhličitého CO2 a 12 molekúl vody H2O.
Dômyselené.

....Na záver už len v skratke, čo už som viac krát spomínal: pečeň rozkladá rastlinné sacharidy na glukózu, ktorú keď vypustí do krvi, je to signál pre pankreas, ktorý následne vypudí do krvi inzulín. Ten sa naviaže na receptory bunkových membrán a otvorí bránu glukóze pre vstup do bunky (sodíkový kanál). Tam už prebieha hore spomínaný proces. Prítomnosť glukózy v krvi je zároveň signálom pre hypotalamus v mozgu, ktorý nám prestane hlásiť pocit hladu. V tomto 2 minútovom videu je to pekne znázornené:
link