none dzio.sk
nový "Jeruzalem"
sk
|
en
|
tT

novinka dňa

Nový designer apiek ;)

24.03.2024 07:38
Začal SOM pracovať na designeri apiek (zatiaľ pre web, neskôr pre android a windows) 😉

Už to vie konfigurovať stránky s obsahom 😉

Aj nejaké témy sú tam 😉

Kukni na https://www.madzi.sk/ 😉


všetky novinky skryť novinku
pre správne fungovanie tejto stránky, potrebujem používať cookies...

Koliada
slnko nové...
10.04.2022 07:03

none
Božič Koliada, slnko nové, prijmi dary naše a požehnaj nám, aby sme sa v novom roku mali dobre. Na slávu tvoju koledy spievame, dary všetkým dávame, aby si Ty, Slnko naše, nám v novom roku bohatstva a dostatku priniesol.
Dieťatko najmocnejšie
V čase zimy, dávno po tom, ako Perún zavrel bránu Irie, rozniesla sa po nej radostná novina, že sa narodil Božič Koliada – Nové slnko.
Všetci bohovia Irie sa tomu veru veľmi tešili a prichádzali do Svarogovho paláca, aby uvideli malého Božiča Koliadu – Nové slnko a priniesli mu dary.
Lada so Svarogom radi ukazovali dieťatko každému, hovorili im, aký je Koliada mocný, a že to bude práve on, kto premôže Morenu, bohyňu zimy a smrti.
Morena, ktorá v ten čas sedela vo svojom zimnom paláci na ľadovom tróne a vládla nad svetom ako Zimná kráľovná, dozvedela sa tiež túto novinu a nahnevala sa tak veľmi, že sa na zemi ešte viac ochladilo. Veľmi silno zadul vietor Severák i jeho sestra Meluzína.
Akokoľvek sa Morena hnevala, bola veľmi zvedavá na Koliadu. Chcela sa presvedčiť, či je skutočne taký silný, aby ju mohol poraziť. Premenila sa na havrana a priletela do Zlatej Irie. Všetci bohovia boli veľmi prekvapení, keď ju zbadali a čakali, čo sa stane. Morena pristúpila ku kolíske s Koliadom a nazrela dnu.
-Ja som najmocnejšia… - Morena to však ani nestihla dopovedať, keď sa malý Koliada strašne rozplakal.
- Prestaň! – zahriakla ho Morena.
No Koliada jačal a vrieskal, až si všetci bohovia mysleli, že im prasknú hlavy. Začali preto tancovať a spievať, aby utíšili malé dieťatko.
Morena už viac nemohla zniesť Koliadov plač, premenila sa späť na havrana a odletela preč do svojho zimného paláca.
Konečne Koliada zmĺkol, zoširoka sa usmial a rozdžavotal sa. Bohovia si zrazu uvedomili, že Moreny už v paláci niet, že Koliada svojím plačom po prvýkrát porazil silnú kráľovnu zimy a smrti.
Koliada, volaný aj Kolejda či Koleda, Božič, je synom bohyne Lady a boha Svaroga.
Koliada je boh zimného slnka a zimného slnovratu. Je tiež bohom svetla a víťazstva dobra nad zlom, ktorý prichádza do každého príbytku na svätý večer ako ozdobená jedlička na znak stromu života. Zobrazovaný je ako dieťa prinášajúce slnko.
Je zároveň symbolom znovuzrodenia a blížiaceho sa víťazstva nad mocou Moreny. Štedrosť k blížnym odmeňuje dostatkom a bohatstvom v Novom roku.
Koliada symbolizuje novonarodené slnko, a teda aj jeho stelesnenie je v dieťati zavinutom do bielej perinky. Koliada je obrazom začiatku nového ročného cyklu. Počas sviatku sa obchádzalo po domoch s figúrkou dieťaťa – novonarodeného Koliadu, pričom sa spievalo a vinšovalo a prosilo o obdarovanie. Prejavená štedrosť mala byť zárukou bohatstva v budúcom roku.
Niekedy Koliadu niesli dve v bielom odeté a zahalené devy. Jedna predstavovala chudobu a druhá bohatstvo, boli to pravdepodobne Koliadove sudičky Serča a Neserča.
Gazda si mal jednu z nich vybrať a podľa toho sa mu veštilo, či bude mať budúci rok úrodný alebo chudobný.
Koliada je magickým symbolom znovuzrodenia, a tak jeho symbolom sú večne zelené stromy ako jedlička, smrek a imelo. Zo zvierat je to baran. Jeho číslom je jednotka a svetovou stranou sever.
Koliada sa slávi počas zimného slnovratu, kedy sa predĺžuje deň a kráti noc. Keď sa objavuje prvá zora, gazda obradne prináša do domu snop žita a začína tým sviatok kolied a piesní. Na slávnostnom stole má byť dvanásť jedál. Počas sviatkov z domu do domu chodia spievajúci koledníci, ktorí zbierajú dary do spoločného vreca, a potom spoločne jedia darované.
Koliadovi sa prinášali obety – chlieb, zrno, meď, peniaze, soľ, víno, slanina, vajíčka, jablká, slivky a višne ako aj lekvár.
xxx
veľkosť 106 220 B
vygenerované za 0.11920 s
vytvoril dzI/O 2015 - 2024
táto stránka musí používať koláčiky aby mohla fungovať...
zobrazená 243 x
všetky 1 832 045 x
ip 3.80.131.164

podpora

stránka má príjem jedine od dobrovoľných podporovateľov
za mesiac 2024 / 3, bolo na reklamu kliknuté 3,70 € (30 klikov), z toho dnes 0,16 € (1 klik), ďakujem...
prosím, podpor stvoriteľa
prevodom na účet:
SK41 1100 0000 0026 1872 7972
SWIFT: TATRSKBX
názov účtu:
Dziak Maroš, Ing.
banka:
Tatra banka, a.s.
Hodžovo námestie 3
811 06 Bratislava 1
none
cez paypal:
cez viamo:
none
cez donater:
poštou:
Ing. Maroš Dziak
Budovateľská 67
075 01 Trebišov
Slovensko, EU
a teraz pozri, kto prispel:
online používatelia (2)
madzi @ facebook
MaDzi
lipka @ facebook
Lipka
help @ facebook
Help
zmysel života @ facebook
Zmysel života
kniha života @ facebook
Kniha života
documentor @ facebook
Documentor
univerozum @ facebook
Univerozum
zdieľaj
štatistiky
TOPlist TOPlist TOPlist