none dzio.sk
nový "Jeruzalem"
sk
|
en
|
tT

novinka dňa

Nový designer apiek ;)

24.03.2024 07:38
Začal SOM pracovať na designeri apiek (zatiaľ pre web, neskôr pre android a windows) 😉

Už to vie konfigurovať stránky s obsahom 😉

Aj nejaké témy sú tam 😉

Kukni na https://www.madzi.sk/ 😉


všetky novinky skryť novinku
pre správne fungovanie tejto stránky, potrebujem používať cookies...

Dažbog
slnko naše...
09.04.2022 17:36

none
Dažbog, Dažbog, ty Slnko naše, pomáhaj nám v každej chvíli, daj nám svojej sily, svojimi lúčmi zlatými nám požehnaj.
Hľadá sa Slnečný vozataj
Dávno po tom, ako Svarog vykoval slnko, prišiel za ním boh Časbog a sťažoval sa:
- Ej Svarog, tvojím kolesom točí môj otec Perún, no slnko, čo si vykoval, nemáš na poriadku a mne sa zle deň s nocou delí. Pre slnko treba boha nájsť.- A tak Svarog svojich bratov Perúna a Velesa poprosil, či by mu v hľadaním nepomohli.
Vybral sa teda raz Perún popri brehu rieky, na druhej strane uvidel niekoľko tancujúcich a spievajúcich dievčat. Najkrajšia z nich sa volala Ros a nebola to len tak nejaká deva, ale pozemské vtelenie samotnej bohyne Lady. Perún sa do nej okamžite zamiloval.
Vzal teda Perún svoj zlatý šíp, vložil ho do svojho luku a zamieril, tu sa mu zjavila Lada, a tak Perún v poslednej chvíli vystrelil svoj šíp iným smerom, k druhému brehu ako stála Ros – Lada, šíp letel ako blesk a vrazil do veľkého kameňa. Zasiahnutý kameň začal žiariť a objavil sa na ňom ohnivý obraz mužskej postavy. Vtedy Perún zakričal na Ros:
- Hej krásavica, zavolaj na môjho brata Svaroga a on ti pomôže!- Tak Ros zavolala na Svaroga, ktorý prišiel a pomohol jej vytvoriť z kameňa muža. I dali mu meno Dažbog.
A ako čas plynul, Dažbog sa stal veľmi mocným mládencom, veď bol synom Svaroga, Lady a tak trochu aj synom Perúna.
Jedného dňa sa Perún znova rozhodol zostúpiť na zem, a ako sa tak túlal po svete, prišiel opäť k rieke, kde prvýkrát zbadal Ros. Aj tentokrát ju našiel v sprievode tancujúcich a spievajúcich dievčat. Tá ho hneď spoznala a pekne ho uvítala:
- Zdravím Ťa, mocný Perún, vítam ťa tu, na šírej zemi. Tvoj syn a syn Svaroga dospel a je tam na poli, predvádza mládencom svoje kúsky. Choď tam a uvidíš svojho syna, ale buď k nemu milý, pretože Dažbog je ešte stále mladý. - A tak Perún aj urobil, prišiel na pole, aby videl Dažboga, ktorý sa hral s veľkým kyjakom a udivoval všetkých svojou silou a obratnosťou. V zápase sa mu nemohol rovnať nijaký mládenec.
Keď Perún videl, ako sa mladý Dažbog vystatuje, pristúpil k nemu a povedal:
- Prestaň sa vyťahovať a ukáž mi, aký si mocný! - Začali sa teda medzi sebou biť. Bojovali tak, že sa krik z boja rozliehal po všetkých krajinách sveta, lesoch a moriach, až nakoniec vyčerpaní obaja padli na zem. Vtedy sa Dažbog opýtal Perúna:
- Povedz mi svoje meno, veľký bojovník!
- Som Perún, prichádzam zo žiarivej Irije.
- Odpusť, Otče! Nevedel som, že si to ty, pretože som Ťa nikdy predtým nevidel. - povedal Dažbog na ospravedlnenie, pokľakol a sklonil hlavu.
Po tomto boji sa Dažbog spýtal svojej matky, či mu dovolí ísť so svojím otcom do žiarivej Irije. Ros mu to dovolila, a tak sa Dažbog pripojil k Perúnovi a odišiel k ostatným bohom do Irie, kde dostal na starosť zlatý voz a v ňom Zlaté vajce – Slnko.
Dažbog – Svarožič Dažbog volaný aj Radegast, Radegost.
Meno Svarožič má odvodené od svojho otca Svaroga, ktoré znamená syn Svaroga. Prvou ženou Dažboga bola Chors, druhou Morena. Až v tretej bohyni Žive našiel nekonečné zaľúbenie.
Meno Dažbog pozostáva z dvoch slov, a to zo slova daž a slova bog. Slovo daž znamená dať, alebo tiež súvisí s indoeurópskym koreňom dal a staroindického ďahteda páliť. No a slovo bog môže mať okrem významu boh aj druhotný význam, a to vo význame slova diel, prídel, či slovom bohatý súvisiaci s ruským bogat, ubog. A tak Dažbog je akýsi „Dajboh“, darca všetkého dobra. Stal sa bohom slnka, svetla, dobra, tepla, prírody, bohatstva, darov a pomoci.
Prejavuje sa v štyroch božích osobách ako Jarilo – boh jarného slnka, Kupalo – boh letného slnka, Svantovít – boh jesenného slnka a Koliada – boh zimného slnka.
Dažbog mal tri ženy, Chors, Morenu a Živu. Ako prvú si vzal Dažbog za ženu veľkú bojovníčku Chors, volanú aj Lunou, ktorá je mesačnou bohyňou. Po jej nešťastnej „smrti“ si Dažbog vzal za ženu Morenu, bohyňu zimy. Avšak ani toto manželstvo nebolo šťastné. Černobog – Kaščej totiž uniesol Morenu a ona sa rozhodla stať sa jeho ženou. Po tejto udalosti Dažbog bojuje s Kaščejom. Nakoniec ho poráža, keď nájde jeho smrť ukrytú vo vajci, to vajce v kačke, kačku v zajacovi. Tým však narúša rovnováhu a nastáva ohnivý koniec sveta.
Keď dohorel veľký oheň, zobral si Dažbog za ženu Moraninu sestru, Živu. Na ich svadbe im požehnala bohyňa – matka Lada a po svadbe Dažbog spolu so Živou obnovujú svet.
Dažbog si vzal na starosť obnovenie rovnováhy medzi dobrom a zlom a Živa mala na starosti obnovu všetkého živého. Rieky sa znova preplnili rybami, lesy a lúky divou zverou a objavili sa noví ľudia.
Kedže mal Svarožič – Dažbog tri ženy, mal teda mnohých potomkov. A vlastne všetky slovanské rody sú odvádzané od boha Dažboga, preto sa starí Slovania nazývali aj Dažbogovými vnukmi.
Jasný boh Dažbog je bojovníkom obdarený veľkou silou a odvahou, jeho živlami sú oheň a zem.
Svarožič – Dažbog, jasný boh slnka sa zjavuje ako statný mladík na zlatom koči v jasne sa trblietajúcej zlatej zbroji. Jeho dlhé zlaté vlasy má zopnuté zlatou slnečnou korunou. Ozbrojený je ohivým mečom, ktorý dostal do daru od svojho otca Svaroga. Často sa zjavuje aj ako štvorhlavý boh hľadiaci zo svojho voza na všetky svetové strany. Každá jeho tvár predstavuje jedno z jeho vtelení. Dažbog nasadá do svojho koča ako dieťa, no domov sa navracia ako starý, no stále mocný starec.
Ako pradedovi všetkých Slovanov sú mu zasvätené všetky slovanské kmene. Jeho znamením je Svarga, symbol slnka a zlatý koč ťahaný bielymi koňmi. Biely kôň je teda rovnako jeho symbolom. Z dní mu je zasvätená sobota.
Toto slnečné božstvo sa uctieva predovšetkým v ročných rytmoch slnovratov a rovnodenností. Zimný slnovrat patrí k oslavám prosieb, kde ľudia vítajú prichádzajúci nový rok a tým aj nové slnko. Letný slnovrat je venovaný oslave boha slnka, ako aj prosbám za dobrú nadchádzajúcu úrodu. Pri oslave Letného slnovratu Vajána je zvykom klásť veľké vatry, preskakovať ich a tancovať okolo nich. V tomto období je Dažbogovi zasvätený deň novu po Vajáne.
V magických obradoch je Dažbog privolávaný ako ochranca rodu slovanského, ako stelesnenie odvahy a sily, a ako bojovník proti démonom a zlu.
Dažbogovi sa prinášajú tieto obety – chlieb, vajíčka, med, žito, pšenica, jačmeň, hrach, plátno, víno, kvety, peniaze, ako aj rôzne druhy plodín a ovocia. Všetky tieto obety sa Dažbogovi obetujú, rovnako ako jeho otcovi Svarogovi tak, že sa hodia do plameňov posvätného ohňa.
xxx
veľkosť 111 320 B
vygenerované za 0.09488 s
vytvoril dzI/O 2015 - 2024
táto stránka musí používať koláčiky aby mohla fungovať...
zobrazená 244 x
všetky 1 830 974 x
ip 3.80.129.195

podpora

stránka má príjem jedine od dobrovoľných podporovateľov
za mesiac 2024 / 3, bolo na reklamu kliknuté 3,59 € (30 klikov), z toho dnes 0,05 € (1 klik), ďakujem...
prosím, podpor stvoriteľa
prevodom na účet:
SK41 1100 0000 0026 1872 7972
SWIFT: TATRSKBX
názov účtu:
Dziak Maroš, Ing.
banka:
Tatra banka, a.s.
Hodžovo námestie 3
811 06 Bratislava 1
none
cez paypal:
cez viamo:
none
cez donater:
poštou:
Ing. Maroš Dziak
Budovateľská 67
075 01 Trebišov
Slovensko, EU
a teraz pozri, kto prispel:
online používatelia (3)
madzi @ facebook
MaDzi
lipka @ facebook
Lipka
help @ facebook
Help
zmysel života @ facebook
Zmysel života
kniha života @ facebook
Kniha života
documentor @ facebook
Documentor
univerozum @ facebook
Univerozum
zdieľaj
štatistiky
TOPlist TOPlist TOPlist